Een heup in 2013 en in 2019, de verschillen
De heer Römer kreeg in 2013 als één van de eersten een nieuwe heup volgens het rapid recovery traject. Op de video is te zien hoe hij dit destijds ervaren heeft. Hij kon snel naar huis en had minder pijnmedicatie nodig. Zes jaar later werd ook zijn andere heup vervangen. Hetzelfde traject werd gevolgd, maar hij merkte wel een aantal verbeteringen. Hij kon nog sneller naar huis en mocht wakker blijven tijdens de operatie. Lees hieronder zijn verhaal.
Om deze redenen koos Wim voor ViaSana
Foto maken
“Toen ik zes jaar geleden voor mijn heupen naar de kliniek ging, werd van beide heupen een röntgenfoto gemaakt. In mijn linkerheup was de slijtage zo ernstig dat ik eigenlijk direct een nieuwe heup kreeg. In mijn andere heup viel de slijtage op de foto enigszins mee. Het heeft dus zes jaar geduurd voordat ik ook aan die heup ernstige klachten kreeg. Ik kon amper 100 meter lopen. Het gevolg is dat je meer thuis blijft. Je gaat niet op vakantie en een museum bezoeken deed ik ook niet meer. Als je niet goed kunt lopen dan word je ook erg moe. Het uitrusten en de dutjes duurden ook allemaal steeds langer.”
Dit keer geen roesje
“Bij de eerste operatie kreeg ik een roesje. Dat wil zeggen dat ik sliep. Omdat ik bij de tweede operatie inmiddels tachtig jaar was, werd mij het roesje afgeraden. Ik bleef wakker, maar wees gerust, ik kreeg een ruggenprik waardoor ik niks voelde. Verder zag ik niks omdat alles werd afgedekt met doeken. Daarnaast mocht ik een koptelefoon met muziek op zodat ik niks zou horen. De anesthesiemedewerker wilde mij tijdens de operatie ook op de hoogte houden van de handelingen. Dat leek mij eigenlijk wel interessant. Het was erg leerzaam om de operatie zo mee te maken. Als ik weer zou mogen kiezen, dan zou ik het roesje achterwege laten.”
Korter verblijf
“Na de operatie was de zorg net zo goed als jaren geleden. Het enige verschil was dat ik al na één nachtje naar huis kon. Bij de eerste operatie bleef ik nog twee overnachtingen, in die tijd was dat ook al zeer snel trouwens. Ik heb het vermoeden dat ze bij de invoering van de nieuwe techniek nog wat voorzichtig zijn geweest. Want ik voelde me destijds eigenlijk ook na één overnachting prima in staat naar huis te gaan. Eenmaal thuis is het revalideren. Ik kreeg oefeningen mee en de fysiotherapeut kwam langs. Dat is eigenlijk nauwelijks veranderd. Wel heb ik het idee dat ik nu iets meer pijn heb, maar dat komt denk ik ook omdat ik ouder ben. Die pijn gaat ook wel weer weg. Het gaat verder uitstekend, ik kan bijna alles wel weer. In de video die werd gemaakt heb ik het over voorzichtig voetballen. Maar dat mag natuurlijk niet, al helemaal niet op mijn leeftijd.” besluit de energieke Römer met een lach op zijn gezicht.