Wetenschappelijk onderzoek

ViaSana doet medisch (wetenschappelijk) onderzoek om de kwaliteit van haar zorg verder te verbeteren. Zo worden behandelingen geoptimaliseerd en kunnen toekomstige patiënten beter worden voorgelicht.

Recent succes

Drs. Roland Donk promoveert

Vrijdag 20 april is Roland Donk gepromoveerd op zijn proefschrift: ‘Anterior cervical discectomy for single level degenerative disease. Some considerations.’ Na het operatief verwijderen van een nekhernia is het gebruikelijk om een implantaat zoals een cage of discusprothese te plaatsen. Het onderzoek van Roland toont echter aan dat het plaatsen van een implantaat geen beter resultaat geeft. Het plaatsen van een cage of prothese is op dit moment dus overbodig. Een verdere ontwikkeling van de discusprothese zou in de toekomst wel een goede oplossing kunnen zijn.

Dr. Roland Donk promoveerde na jaren van onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn onderzoek startte in 2003 in het CWZ. Onder het toeziend oog van zijn promotor prof. dr. R.H.M.A. Bartels, copromotoren dr. A.J.F. Hosman, dr. W.I.M. Verhagen en natuurlijk de ongeveer honderd aanwezigen verdedigde Roland zijn proefschrift met succes. Roland: “Ik vond het super dat er zoveel mensen waren, ook vanuit ViaSana waren er veel collega’s. Hartelijk dank voor jullie interesse, het was een prachtige dag voor mij.”

Welke onderzoeken lopen op dit moment?

Deelname onderzoek

U kunt gevraagd worden om mee te doen aan een onderzoek. Deelname gebeurt uitsluitend wanneer u goed bent geïnformeerd over het wetenschappelijke onderzoek en u hiervoor toestemming heeft gegeven. U bent vrij in uw keuze wel of niet deel te nemen. Daarnaast is het uw recht om op elk wenselijk moment uw deelname te stoppen. Wij vernemen dit dan graag van u.

Bij deelname worden uw gegevens anoniem en niet herleidbaar verwerkt tot onderzoeksuitkomsten.

Het onderzoek hoeft niet altijd een direct voordeel voor uzelf op te leveren. Het doel is dan om de zorg voor toekomstige patiënten te verbeteren.

Meer informatie?

Mocht u vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met onze onderzoekscoördinator Yvette Pronk via onderzoek@viasana.nl.

Stage lopen

Interesse in een wetenschappelijke stage voor je master opleiding Bewegings-, Biomedische- of Gezondheidswetenschappen?

Een open sollicitatie voorzien van jouw motivatiebrief en CV kun je sturen naar hrm@viasana.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze onderzoekscoördinator Yvette Pronk via onderzoek@viasana.nl.


Ervaringen van stagiaires

Daisy:

In 2016 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht, waar ik succesvol de Master Human Movement Sciences heb afgerond. Het was voor mij al snel duidelijk dat ik graag onderzoek wilde blijven doen. Om meer werkervaring op te doen, ben ik in juni 2017 gestart met een werkervaringsplek binnen Kliniek ViaSana. Hier ondersteun ik het wetenschappelijk onderzoek en houd ik mij voornamelijk bezig met een kwaliteitsonderzoek naar leefregel voor patiënten met een nieuwe heup.

Wat mij eigenlijk meteen opviel, is de prettige sfeer binnen de kliniek, waarin ik mijzelf dan ook al snel welkom en thuis voelde. Het personeel is enthousiast en wil overal waar mogelijk en nodig helpen. Dit enthousiasme is niet alleen te vinden binnen de afdeling waar ik werk, maar binnen de gehele kliniek. Ik werk dan ook dagelijks met veel plezier hier.

Mijn doel voor de werkervaringsplek was het opdoen van werkervaring. Daarnaast wilde ik ook graag mijn netwerk uitbreiden. Al tijdens de eerste gesprekken werd ook vanuit Kliniek ViaSana aangegeven, dat zij graag hun uiterste best wilde doen om mijn doel zo goed mogelijk te kunnen verwezenlijken. Binnen de kliniek wordt dan ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan, ondersteunt door de specialisten en de afdeling Kwaliteit&Veiligheid. De mate waarin ik hierbij betrokken wordt geeft mij het gevoel dat ik niet als ‘stagiair’ wordt gezien, maar als volwaardige werknemer. Dat is iets wat ik enorm waardeer.

In de afgelopen maanden heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan met het analyseren van de data, het schrijven van een artikel en een groot aantal andere dingen die voorbij komen wanneer een studie op wordt gezet en onderzoek wordt gedaan. 

Wilma:

In het najaar van 2016 heb ik een leuke stage mogen doen bij Kliniek ViaSana. Voor mijn start in Mill heb ik (uiteraard) ViaSana gegoogled. Wat mij opviel was de hoge waardering van patiënten, zowel via de PREMs als ZorgkaartNederland. Mijn eerste reactie was dat dit niet waar kon zijn en er vast selectief patiënten werden uitgenodigd voor deelname aan deze onderzoeken. Tijdens mijn stage heb ik gezien dat deze positieve patiëntervaringen een goede weergave zijn van alle patiënten. Dit is iets waar ViaSana heel trots op mag zijn!

Ondanks dat het maar een korte periode was, heb ik veel gezien en geleerd de afgelopen maanden. Ik wil alle collega’s in ViaSana bedanken dat ik overal mijn vragen kon stellen en de openheid en toewijding waarmee jullie over je werk en de organisatie spreken.