Met beeldvormend onderzoek zoals een MRI, röntgen of CT kunnen we zien wat er in het lichaam aan de hand is. Diagnostisch centrum DiaSana ligt in hetzelfde pand als ViaSana en voert deze onderzoeken uit.
Afspraak maken
Als u een afspraak heeft bij ViaSana bepaalt de medisch specialist of beeldvormend onderzoek nodig is. Dankzij de korte lijnen kan een röntgenfoto bij DiaSana vaak op dezelfde dag als de afspraak bij ViaSana. Een MRI- of CT-scan kan meestal niet op dezelfde dag, er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.
Ook patiënten van andere ziekenhuizen en huisartsen kunnen bij DiaSana terecht voor beeldvormend onderzoek. Bel 0485 476 336.
MRI-scan voor spieren en pezen
Een MRI-scan gebruikt magnetische- en radiogolven. Hierdoor worden weke delen zoals bloed, vet en andere weefsels zichtbaar. Een MRI is daarom geschikt voor uitgebreidere diagnostiek van rug-, schouder- en kniebandletsels. Een MRI heeft bij mensen ouder dan 50 jaar vaak geen meerwaarde. Dat komt omdat bij hen bijna altijd afwijkingen te zien zijn, ook bij mensen die geen klachten hebben.
Tijdens het onderzoek ligt de patiënt meestal in een tunnel. Patiënten die claustrofobisch zijn of overgewicht hebben hoeven niet in een tunnel-MRI, maar kunnen in de open MRI van DiaSana. Een MRI-onderzoek bij DiaSana duurt 15 minuten tot een uur.
Röntgenfoto voor artrose
Op een röntgenfoto worden de botten in het lichaam zichtbaar. Hiermee kunnen breuken vastgesteld worden. Kraakbeen is niet goed zichtbaar op de röntgenfoto, toch kan artrose goed vastgesteld worden. Als de afstand tussen twee botdelen groot is, dan is er veel kraakbeen tussen de botdelen aanwezig. Als de botten te dicht bij elkaar zitten (of soms zelfs bot-op-bot), dan is er weinig kraakbeen. Er is dan sprake van artrose.
Een röntgenonderzoek in DiaSana duurt ongeveer 10 minuten.
CT-scan voor protheses en beenstandcorrecties
ViaSana gebruikt de CT-scanner bij patiënten die beoordeeld worden voor restklachten na een geplaatste knieprothese. Dankzij de scanner kan de medisch specialist goed beoordelen of de prothese goed zit. De scanner wordt ook gebruikt bij patiënten die een schouderprothese krijgen en bij patiënten die in aanmerking komen voor een beenstandscorrectie.
Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een onderzoekstafel. De patiënt hoeft niet door een tunnel, maar gaat door een ring. De gemiddelde duur van een CT-onderzoek is vijf tot tien minuten.
Uitslagen en beelden inzien
Uitslagen van beeldvormend onderzoek kunt u inzien in MijnViaSana. De beelden kunt u zelf niet inzien, u kunt ze wel opvragen. Bijvoorbeeld als u naar een andere zorginstelling gaat: volg deze instructie.
Meer weten over DiaSana? Kijk op www.diasana.nl.