Het beklimmen van de Alpe d’Huez met een knieprothese
Will Coppens liep drie maanden na de plaatsing van een knieprothese voor Alpe d’HuZes in frankrijk: “Ik maakte zonder pijn de wandeltocht van 15 kilometer naar een hoogte van 1.861m.”
Mevrouw Coppens had al ruim een jaar last van haar knie: “Het werd steeds erger. Ik kon ook niet meer fietsen. ViaSana kende ik al vanwege een eerdere operatie. Ik koos voor ViaSana omdat ik licht claustrofobisch ben. Ze hebben daar een open MRI scan. Uit mijn eerdere ervaringen weet ik ook dat iedereen er hartstikke lief en zorgzaam is.”
Tegen de dokter had ik al gezegd dat ik drie maanden na de operatie Alpe d’HuZes wilde lopen. Hij twijfelde of dit haalbaar zou zijn, maar dat ik het zeker moest doen als ik pijnvrij zou zijn. Vlak na de operatie heb ik wel pijn gehad. Maar ik heb het langzaam opgebouwd en al snel kon ik pijnvrij mijn oefeningen doen. 2 juni, 11 weken na mijn operatie, was het zover. ’s Morgens om 5.00u ben ik voorzichtig begonnen aan de tocht. Ik had door de revalidatie weinig kunnen trainen. Maar ik ging gewoon naar Frankrijk en zou wel zien hoe het ging. Nou het ging fantastisch. Mijn knie heb ik eigenlijk niet gevoeld.”
De opbrengst van dit evenement is voor onderzoek naar kanker: “Enkele jaren geleden is de partner van een teamlid van ons overleden. Haar lievelingsbloem was de zonnebloem. Omdat iedereen op de Alpe d’HuZes dag dezelfde kleding draagt, is er in ons team voor gekozen om herkenbaar te zijn middels een zonnebloem als diadeem. Andere teams hebben ook iets herkenbaars op hun helm of hoofd. Zo weet iedereen wie wie is. In mijn directe omgeving ken ik veel mensen met kanker. Sommigen hebben het wel gered en anderen niet. Dat is echt een motivatie voor mij om deze tocht uit te lopen.”