Frank Gielis
Frank Gielis is 26 jaar en kreeg knieklachten nadat hij bij het keepen in een voetbalwedstrijd verkeerd terecht kwam. Na een kijkoperatie in de knie en een revalidatieperiode van een paar maanden kan hij weer zonder klachten door het leven. Zo fietst hij nu verschillende toertochten en (halve) marathons.
Hoe liep u de blessure op?
Ik had ongeveer vier jaar niks meer aan sport gedaan, terwijl ik de jaren daarvoor wel veel sportte. Toen bekend werd dat we via het werk een voetbaltoernooi hadden tegen onze buitenlandse collega's, zijn we met een groepje gaan trainen. Aangezien ik in een ver verleden wel eens gekeept heb, was ik de aangewezen persoon om onder de lat te gaan staan. Je zou zeggen dat dat ook de minst blessure gevoelige plek is, maar niets bleek minder waar. Toen we één week voor het toernooi een generale repetitie hadden tegen het voetbalteam van een collega ging het binnen vijf minuten mis. Omdat we te laat aanwezig waren, hadden we de warming up overgeslagen en ben ik direct in het doel gaan staan waar anderen op aan het inschieten waren. Toen een collega een bal schoot die op heuphoogte het doel in dreigde te gaan, wilde ik 'm tegenhouden met m'n rechtervoet omdat ik nog een bal in m'n handen had. Op het moment dat ik m'n rechterbeen de lucht in gooide, zei m'n linker knie: "knak" en ging ik heel knullig naar de grond. Het voelde direct niet goed, maar eigenwijs als ik ben, ben ik toch doorgegaan.
Waar kent u ViaSana van?
Om heel eerlijk te zijn, had ik van tevoren nog nooit van ViaSana gehoord. Mijn vriendin komt oorspronkelijk uit Mill en kende de kliniek uiteraard wel. Toen er na twee huisartsbezoekjes weinig verbetering was in mijn situatie, heb ik me laten doorverwijzen naar ViaSana. Toen ik dat aan familie, vrienden en collega's vertelde zei iedereen dat ik daar in goede handen was. Daar zaten dé specialisten werd mij verteld. Zij kende jullie kliniek blijkbaar wel allemaal en dat zorgt voor vertrouwen!
Hoe verliep het traject in de kliniek?
25 okt 2010 ben ik bij de eerste afspraak geweest wegens knieklachten waarvan de huisarts vermoedde dat het een (in)gescheurde binnenste knieband was. Volgens de orthopedisch specialist was dat niet de boosdoener, maar hij wist ook niet direct wat de boosdoener wel was. Zelfs de rontgenfoto's gaven geen duidelijk antwoord, dus een kijkoperatie was de enige juiste oplossing. 2 november werd ik geopereerd en binnen 15 minuten was de daadwerkelijke operatie gepiept. Tijdens de operatie vertelde hij me duidelijk wat hij deed en wat ik op het scherm kon zien. Na afloop op de afdeling heeft hij me uitgebreider verteld wat er mis was en hoe verder. Hij raadde me aan na de behandeling fysiotherapie te nemen en vooral veel te fietsen om de buiging in m'n knie terug te krijgen.
Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? En wat viel hierin mee en wat viel tegen?
Het enige dat mij tegen is gevallen, is de tijd tussen mijn doorverwijzing en de dag waarop ik daadwerkelijk op spreekuur kon komen. De wachttijd voor de specialist waar ik naar toe wilde was toch wel lang. Toen ik eenmaal op spreekuur was geweest ging alles redelijk vlot. Eén week later ging ik al onder het mes. Na de operatie werd me aangeraden fysiotherapie te nemen en veel te fietsen om de buiging in de knie terug te krijgen. De fysiotherapeut verwachtte 16 weken (met 2 bezoekjes per week) nodig te hebben om de knie weer volledig functionerend te krijgen. In eerste instantie thuis en later ook op het werk heb ik elke twee uur oefeningen gedaan. Uiteindelijk had ik na 8 weken de volledige buiging weer terug in de knie. Dit was dus een meevaller! Een tegenvaller was dat de spiermassa van het linkerbeen in de periode daarvoor als sneeuw voor de zon verdwenen was. Ik heb daarom toen met mijn fysiotherapeut afgesproken nog 4 weken, met minimale begeleiding, door te trainen om weer wat spieren op te bouwen.
Hoe gaat het nu met u?
Mede dankzij het advies van ViaSana om veel te fietsen, ben ik enkele maanden later (actief) gaan mountainbiken. Nu train ik meerdere keren in de week en rijd ik vrijwel elk weekend een toertocht, amateur wedstrijd of (halve) marathon van 50 tot 70km in zowel binnen- als buitenland.