terug
Hoe kunnen we u helpen?

Nieuwe technieken bij schouderprotheses

vrijdag 23 november 2018

Nieuwe technieken bij schouderprotheses

Met het ouder worden en langer actief blijven van de bevolking, groeit het aantal schouderklachten. Binnen ViaSana zijn Andy Wijono, Jur Vellema en Ralph Eijdems gespecialiseerd in de behandeling ervan. Maar zorg kan natuurlijk altijd beter, daarom willen zij een schouderexpertisecentrum oprichten binnen ViaSana. Een plek waar alle schouderpatiënten terecht kunnen, ook voor een schouderprothese.

Complete behandeling

ViaSana werkt al jaren samen met schoudernetwerken. “Zo'n netwerk is een samenwerking van fysiotherapeuten met een speciale belangstelling voor schouderaandoeningen. Zo zijn we ervan verzekerd dat de nazorg na een ingreep door de beste fysiotherapeuten wordt begeleid. Maar de fysiotherapeuten helpen niet alleen na een operatie. Bij het eerste gesprek selecteren we direct welke specialist het best kan worden ingeschakeld: de orthopeed, de fysiotherapeut of misschien een manueel therapeut? FysioSupport en Fysio- en Manuele Therapie Van Hoof maken deel uit van de samenwerking. Deze therapeuten zijn ook bij het spreekuur aanwezig, dus de patiënt wordt vanuit meerdere disciplines onderzocht. Röntgenfoto's of echo's kunnen meestal direct worden gemaakt." zegt orthopedisch chirurg Andy Wijono.

De omgekeerde schouderprothese

Collega Jur Vellema vervolgt: “Onze behandelingen bestaan vooral uit het herstellen van instabiliteit, herstel van gescheurde pezen en de behandeling van artrose (slijtage). De technische mogelijkheden zijn de laatste jaren enorm verbeterd, ook bij het plaatsen van een schouderprothese. Bij artrose slijt het kraakbeen in het schoudergewricht. Dan kan een halve of een totale schouderprothese klachten verminderen. De halve schouderprothese is ook regelmatig in ViaSana geplaatst, maar we kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een totale schouderprothese of een omgekeerde schouderprothese. Deze laatste is een betere oplossing als ook de spieren of pezen rondom het schoudergewricht niet goed functioneren. Hierbij plaatsen we de prothesekom in de bovenarm en de prothesekop op de kom van de schouder. In vergelijking met de knie en de heup is artrose veel minder vaak de oorzaak van ernstige schouderklachten. Veel vaker betreft het aandoeningen aan de pezen en spieren. Daarom wordt in Nederland de omgekeerde schouderprothese het vaakst geplaatst."

Meekijken in Oostenrijk

Ralph Eijdems: “We willen verschillende schouderprotheses kunnen plaatsen zodat we patiënten snel van hun klachten kunnen afhelpen. We hoeven ze dan niet meer te verwijzen naar een ander ziekenhuis. Omdat we niet alle protheses in ViaSana plaatsten hebben we onszelf hierin geschoold. Jur en ik plaatsen de schouderprotheses in ViaSana, daarom zijn we met zijn tweeën afgereisd naar LKH-Stolzalpe, een vooraanstaande kliniek in Oostenrijk. Hier wordt deze prothese zeer vaak geplaatst. We hebben daar de hele dag met een ervaren orthopedisch specialist meegeopereerd. Ook hebben we ter voorbereiding een speciale training gehad in Barcelona, daar hebben we op kadavers kunnen oefenen. Bij de eerste operatie in ViaSana werden wij ondersteund door de firma en een ervaren collega."

De 3D prothese

Bij de plaatsing van een schouderprothese maakt ViaSana gebruik van de nieuwe Signature techniek. Een vergelijkbare techniek wordt ook wel eens bij de knieprothese gebruikt. Voor de patiënt wordt een unieke 3D mal geprint, waardoor de schouderprothese optimaal kan worden geplaatst. Dit kan de levensduur van de prothese verlengen. Voor een goed resultaat moet de positie van de prothese perfect aansluiten op de anatomie van de patiënt. Jur Vellema: “Een aantal weken voor de operatie maken wij een CT-scan van de schouder. Op basis van dit 3D beeld wordt de optimale positie van de komprothese bepaald. Dit is belangrijk omdat met name de plaatsing van het kommetje op het blote oog erg lastig is. Door een optimale plaatsing beweegt de prothese beter en worden krachten op de kom beter verdeeld, hierdoor slijten de randen van het kommetje minder en gaat deze minder snel los zitten."

Mike Gabriël
Mike Gabriël

Marketing manager

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: