Fysiotherapie of prothese bij deze versleten knie?
maandag 7 oktober 2019
De heer Van Wezel heeft een versleten knie (zie foto). Bij ViaSana kreeg hij het advies fysiotherapie: “Dit was totaal niet wat ik had verwacht en ik had het gevoel dat mijn klachten niet serieus werden genomen. Ik gaf bij de fysiotherapeut aan daarom niet echt gemotiveerd te zijn. Tijdens de sessies bleek echter al snel dat mijn physician assistent Chenelo Martijn gelijk had. De hevige pijn verdween als sneeuw voor de zon.” Lees het verhaal van de heer Van Wezel en physician assistent Chenelo Martijn.
Leefstijl aanpassen
Klachten aan beide knieën kreeg ik al op mijn 25e levensjaar tijdens de opleiding tot onderofficier bij de Koninklijke Marechaussee. Het eerste half jaar van de opleiding was fysiek redelijk zwaar en vond veelal plaats in bosrijke omgevingen tijdens koud en vochtig weer. Indien mijn knieën minder zwaar werden belast, ondervond ik geen enkel probleem. Tijdens het sporten (handbal) begon ik ook pijn te ervaren, met name direct na het sporten. Begin 40 heb ik mijn geliefde sport vaarwel moeten zeggen daar ik na een training of wedstrijd, dagenlang pijn ondervond en minder mobiel werd. Door het stoppen heb ik jaren weinig pijn gehad tot ik 50 werd.
Voortdurend pijn
Ondanks het feit dat ik fysiek gezien, op geen enkele manier nog actief was, kreeg ik toch steeds meer last van beide knieën. Zelfs ’s-nachts werd ik meerdere malen wakker van de pijn. Het ‘opstarten’ na het slapen of als ik een tijdje had gezeten was ontzettend pijnlijk. Als ik eenmaal in beweging was, ging het redelijk goed. Na enkele jaren had ik voortdurend pijn, 24/7. Het maakte niet uit of ik actief of inactief was geweest, de pijn was voortdurend aanwezig, maakte deel uit van mijn leven en begon langzaam ondraaglijk te worden:
- Ondanks het feit dat ik een redelijk ‘zittend beroep’ heb, ondervond ik altijd pijn en zag ik er zelfs tegen op om op te staan om een kop koffie te gaan halen.
- Het de trap op- en afgaan was een martelgang.
- De rondjes met de hond uitlaten werden alsmaar kleiner.
- Als ik meer dan een kilometer had gelopen of een stukje had gefietst, was ik uitgeput en toe aan een dutje.
Spoed-knieprothese
Ik wist niet dat het ervaren van pijn zo ontzettend veel energie opslokte. Omdat de pijn, hinder, stijfheid en de sterke vermindering van de mobiliteit een domper op de levensvreugde was, heb ik diverse gesprekken gevoerd met personen die een knieprothese hadden gekregen. De ervaringen waren wisselend, positief en negatief. Mijn echtgenote (voormalig verpleegkundige) wees me op ViaSana. Via de huisarts heb ik een verwijskaart gevraagd voor ViaSana. Ik kende patiënten die al 1 of 2 knieprothesen hadden gekregen en zij hadden voor deze ingreep veel minder pijn dan ik. Ik ging er dan ook van uit dat ik 2 “spoed-knieprotheses” zou krijgen.
Advies physician assistent
Medio 2019 heb ik een eerste gesprek gehad met phycisian assistant Chenelo Martijn, nadat er röntgenfoto’s waren gemaakt. Tot mijn verbazing verwees dhr. Martijn mij door naar de fysiotherapeut. Dit was totaal niet wat ik had verwacht en ik had dan ook het gevoel dat mijn klachten niet serieus werden genomen. Als je al niet in staat bent om te staan, lopen, fietsen, kortom niet in staat bent om dagelijkse dingen te doen, hoe kun je dan in vredesnaam worden doorverwezen naar een fysiotherapeut die door allerlei pijnlijke oefeningen je knieën nog eens extra gaat belasten? Ik had hier een heel slecht gevoel over, maar heb toch maar contact opgenomen teneinde een afspraak te maken.
Niet gemotiveerd
Ik kon het niet nalaten om mijn bedenkingen over de effectiviteit van fysiotherapie met de fysiotherapeut te delen en gaf ook aan niet echt gemotiveerd te zijn. Tijdens de eerste sessie bleek al snel dat dhr. Martijn toch de juiste beslissing had genomen. De hevige pijn verdween als sneeuw voor de zon. Ik heb nu 8 behandelingen achter de rug en ik kan weer wandelen, fietsen, de trap op- en aflopen en voel me niet meer zo uitgeput dat ik overdag een dutje moet doen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik niet in staat ben om te gaan joggen, maar ik heb het sporten wel weer opgepakt. Ik ben lid geworden van een fitnesscentrum en sport weer volop. Zolang ik mijn knieën niet overbelast, ondervind ik weinig tot geen pijn. Ik voel zo nu en dan wel een pijntje, maar ik slaap ’s-nachts lekker door. Natuurlijk zijn er nog wel enkele beperkingen qua mobiliteit, maar ik kan mijn dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren en geniet weer volop van het leven. De knieprotheses stellen we nog maar even uit.
Wanneer wel opereren?
Physician assistent Chenelo Martijn legt uit waarom hij het advies fysiotherapie gaf: “Minder bewegen doen veel mensen met artrose. Door de leefstijl aan te passen wordt het aangetaste gewricht ontlast waardoor pijn minder wordt. Dat is goed, maar helemaal stoppen met bewegen maakt alles uiteindelijk erger. De fysiotherapeut leert de patiënt op een verantwoorde manier te bewegen. Patiënten voelen zich minder stijf en krijgen een betere conditie. Met speciale oefentherapie worden de spieren versterkt en het uithoudingsvermogen verbeterd. Een knieprothese wordt alleen geplaatst als alle conservatieve maatregelen zoals fysiotherapie en pijnstilling niet werken. Net als de heer Van Wezel zijn er veel patiënten die hier baat bij hebben. Een prothese-operatie kan daarmee worden uitgesteld.
Chenelo Martijn
Physician Assistant