terug
Hoe kunnen we u helpen?

Versleten schouder; wat houdt het in?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit vermindert. Het schoudergewricht zorgt voor de verbinding tussen het bot van de bovenarm met het schouderblad en sleutelbeen. Op de uiteinden van deze botten zit een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen is heel glad. Hierdoor kan uw schouder gemakkelijk buigen, draaien en strekken. Bij artrose of slijtage wordt dit kraakbeen dunner en zachter.

Oorzaken versleten schouder

Slijtage in de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Hoe artrose exact ontstaat, is niet bekend. Vaak ligt de oorzaak bij schouderartrose bij de veroudering van het gewricht. Artrose kan ook veroorzaakt worden door de massale scheur van pezen, door eerder letsel aan de schouder of door een chronische ontsteking als ‘reumatoïde artritis’. Artrose komt vaker voor bij:

  • Vrouwen
  • Mensen vanaf 45 jaar
  • Bij overgewicht
  • Bij mensen met artrose in overige gewrichten
  • En bij mensen die in het verleden een botbreuk hebben gehad

In enkele gevallen ontstaat artrose:

  • Na jaren van activiteiten die voor zware belasting op de gewrichten hebben gezorgd
  • Als gevolg van de beschadiging van een gewricht door een ongeluk
  • Of zoals eerder vermeld door een andere ziekte in de gewrichten zoals ‘reumatoïde artritis

Symptomen versleten schouder

Pijn en stijfheid
Artrose van de schouder start met stijfheid en/of pijn gedurende beweging.

Pijn tijdens belasting
Pijn voelen als u de schouder extra zwaar of extra lang belast.

Klachten tijdens nachtrust
U kunt ’s nachts klachten ervaren, bijvoorbeeld als u op uw schouder ligt.

Schuren of kraken
U kunt uw schouder voelen schuren of kraken als u uw schouder beweegt.

Wisselende klachten
De klachten zijn in de beginfase wisselend: perioden met meer klachten en perioden met minder klachten kunnen elkaar afwisselen.

Moeite met dagelijkse dingen
Wanneer uw schouder stijf en pijnlijk is, kunt u uw arm minder goed bewegen. In sommige gevallen is het dan lastig om gewone dingen te doen zoals uw jas aantrekken of uw haren kammen.

Verminderde kracht
Bij ernstige artrose beschikt u over minder kracht, bijvoorbeeld om uw arm op te tillen.

Diagnose

Het maken van een röntgenfoto behoort tot de mogelijkheden. Röntgenfoto’s tonen een eventuele versmalling van het gewricht en extra botgroei. Een echo laat vaak vocht en kapselverdikkingen zien.

Afhankelijk van de bevindingen bij het onderzoek, maakt uw orthopedisch chirurg een CT-scan om de ernst van de slijtage in de schouder te bepalen. Een MRI-scan kan gemaakt worden om de pezen te beoordelen. 

Niet-operatieve behandelmogelijkheden

In het begin is opereren vaak niet meteen nodig en proberen wij uw klachten te verhelpen door fysiotherapie, aanpassingen aan uw belasting, pijnstillers of injecties.

Fysiotherapie

Uw fysiotherapeut kan uw helpen om uw spieren bij de schouder te versterken. Hier hebben zij speciale oefen- en beweegprogramma’s voor. Training vermindert de druk op het gewricht, waardoor de pijn minder wordt en de schouder soepeler beweegt. Hierbij is het van belang om te blijven bewegen. De fysiotherapeut kan u tips geven om zo effectief mogelijk te bewegen.

Aanpassen belasting

Door uw belasting aan te passen of beter te verdelen over de dag, zorgt u ervoor dat uw schouder niet overbelast raakt. De slijtage zorgt er namelijk voor dat uw schouder niet meer functioneert zoals eerst.

Pijnmedicatie

Gericht op de pijnmedicatie raden wij ten eerste paracetamol aan. Wanneer dit niet het gewenste effect geeft, kan er een ander middel worden gegeven. Voorbeelden hiervan zijn naproxen of ibuprofen. Vooral als u ’s nachts vaak wakker wordt van de pijn zijn dit goede medicijnen. Deze medicijnen zijn alleen te gebruiken na overleg met uw huisarts of orthopedisch chirurg.

Pijnblokkade

Bij aanhoudende klachten waarbij een operatie niet nodig is, kan een pijnblokkade helpen. Bij een pijnblokkade wordt een zenuw ter hoogte van uw schouder verdoofd waardoor u de pijn niet goed meer voelt. U kunt uw schouder na een pijnblokkade goed blijven bewegen.

Injecties

Daarnaast kan een injectie in uw schouder het gewenste effect leveren. Dit kan in uw schoudergewricht of in uw slijmbeurs. Hiervoor wordt een middel gebruikt dat de pijn verhelpt (corticosteroïd). Na ongeveer één week wordt de pijn langzaam minder. De injectie kan enkele weken tot zelfs maanden effect hebben.

Operatieve behandelmogelijkheden

Wanneer het onderdrukken van de pijn en de fysiotherapie niet meer helpen, kan de orthopedisch chirurg u aanraden om een prothese van de schouder te laten plaatsen. Afhankelijk van de onderstaande situaties wordt bepaald of een operatie bij u uitgevoerd kan worden:

  • Uw gezondheid en eventuele overige ziektes.
  • Uw leeftijd. Als u nog jong bent moet u er rekening mee houden dat uw prothese niet vaak vervangen kan worden.

Bij de plaatsing van een schouderprothese worden de kom en de kop volledig vervangen. De huidige kop wordt vervangen door een metalen kop en steel. De kom wordt vervangen door een plastic kommetje. Er zijn enkele technieken om een schouderprothese te plaatsen. In overleg met u beslist de orthopedisch chirurg wat voor u de beste keuze is. Daarnaast zijn er verschillende technieken om de prothese in het bot vast te zetten zoals gecementeerd of ongecementeerd.

Gecementeerd betekent dat de kom en de steel beide in het bot worden vastgezet met behulp van cement (soort lijm). Bij een ongecementeerde schouderprothese wordt er geen gebruik gemaakt van cement. Hierbij groeit de prothese direct aan het bot. De prothese beschikt over een ruw oppervlak en een speciaal laagje waardoor het goed aan het bot kan vastgroeien.

Schouderprothese
Wanneer de pijn zo erg is dat u uw dagelijkse activiteiten niet meer zoals gewenst uit kunt voeren, wordt vaak voor deze operatie gekozen. In sommige gevallen is het voor de patiënt bijvoorbeeld niet meer mogelijk om normale activiteiten, zoals het huishouden, te doen. Na de operatie en het herstel hiervan kunt u uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.

Resurfacing
Deze prothese is slechts een laag metaal die wordt aangebracht om het aangetaste kraakbeen te vervangen.

Omgekeerd
Wanneer het niet mogelijk is om een van de bovenstaande protheses te plaatsen, door extreme beschadiging of andere complicaties, is het mogelijk dat er een omgekeerde schouderprothese wordt geplaatst.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: