Frozen shoulder
Herkent u dit?
- Uw schouder is stijf
- De pijn straalt uit naar uw arm
- Na verloop van tijd neemt de pijn af maar stijfheid blijft
Frozen shoulder; wat houdt het in?
Een frozen shoulder is een stijve schouder. De specialist noemt dit adhesieve capsulitis van schouder. Het is een ontsteking van het kapsel van de schouder. Een frozen shoulder ontstaat gelijkmatig. De pijn wordt langzaam steeds erger en kan uitstralen naar de arm. Het erger worden van de klachten kan maanden aanhouden. Na een aantal maanden zal de pijn langzaam afnemen, maar de stijfheid blijven. Omdat u minder pijn heeft, kunt u wel starten met oefenen. De beweeglijkheid komt door het oefenen langzaam terug.
Oorzaken frozen shoulder
- Een stijve schouder is in de meeste gevallen moeilijk te verklaren
- Bloeding in een schouder na een val
- Na een gebroken arm of sleutelbeen
- Niet goed oefenen na een schouderoperatie
- Zwaar werk
- Veel dezelfde bewegingen maken boven uw hoofd
- Langdurige stress
Verschillende fasen
De klachten ontwikkelen zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar. De klachten ontstaan geleidelijk en doorlopen 3 fases. De totale duur kan 1,5 tot 5 jaar bedragen.
Fase 1: ‘Freezing fase’ (bevriezende fase)
Deze fase duurt 2 tot 9 maanden. Pijn staat op de voorgrond en gaat gepaard met toenemende stijfheid van de schouder. Vaak is ook de nachtrust verstoord door de hevige pijn waardoor de patiënt erg vermoeid raakt.
Fase 2: ‘Frozen fase’ (bevroren fase)
Deze fase duurt 4 tot 12 maanden. De pijn neemt geleidelijk af, maar de stijfheid blijft aanwezig. Pijn is er alleen in de laatste fase van een beweging (eindstandige pijn).
Fase 3: ‘Thawing fase’ (ontdooiende fase)
Deze fase duurt van 12 tot 42 maanden. De pijn zal langzaam verdwijnen, en de bewegingsvrijheid zal terugkeren tot bijna normaal niveau.
Om het herstel optimaal te ondersteunen en te begeleiden kan de rol van de arts of fysiotherapeut per fase variëren. In fases met veel pijn worden vaak injecties in het gewricht gegeven; indien de bewegingsbeperking overheerst dient geoefend te worden.
Symptomen frozen shoulder
Typisch bij een frozen shoulder is dat de pijn en bewegingsbeperking de drie fases van ontwikkeling doorlopen. Overige, ook vaak voorkomende klachten zijn:
- Het hele gewricht is pijnlijk bij rust (diffuse pijn), hevige pijn bij bewegen
- Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde (vooral in fase 1)
- Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs in de onderarm
- Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn
- Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen leidend tot problemen bij bovenhandse werkzaamheden, en bij bewegingen waarbij men de hand op de rug moet brengen (vooral in fase 2)
Niet-operatieve behandelmogelijkheden
Een injectie met een ontstekingsremmer helpt vaak tegen de pijn, maar de schouder blijft stijf. Omdat u geen pijn meer heeft wordt het makkelijker om te bewegen. Bewegen helpt wel om de schouder losser te maken
Blijft u pijn houden en lukt het niet om uw schouder te bewegen? Dan kan een fysiotherapeut u begeleiden. Zij kunnen met u bekijken welke oefeningen u wel kunt doen om de schouder losser te krijgen
U moet de gewonnen winst in bewegingsbereik goed onderhouden door frequent te oefenen. Bij voorkeur ieder uur. Het is dan ook verstandig om de dag na het door bewegen al een afspraak met uw fysiotherapeut te maken voor verdere behandeling en beweging
Veel patiënten kunnen slecht slapen door de pijn. Het klinkt logisch, maar het is belangrijk dat u niet op de pijnlijke schouder ligt. Ga op uw goede schouder liggen en gebruik een kussen om uw pijnlijke arm op te leggen
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen