AC luxatie
Herkent u dit?
- De symptomen hangen af van de schade. Bekijk onder het kopje ‘Symptomen AC Luxatie’ de symptomen per mate van schade.
AC luxatie; wat houdt het in?
Het acromio claviculair gewricht, ook het AC gewricht genoemd, is de verbinding tussen sleutelbeen (clavicula) en acromion, deel van schouderblad (scapula). Het is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel. Acromio claviculaire luxatie is een frequente aandoening bij jonge actieve volwassenen. Bij deze aandoening luxeert (uit de kom) het sleutelbeen van de schouderblad.
Oorzaken AC luxatie
Dit wordt veroorzaakt door een directe val op de schouder of door een directe klap op de schouder zoals bv bij contactsporten.
Symptomen AC luxatie
Graad 1
- lichte pijn met zwelling ter plaatse van het AC gewricht.
- lichte pijn ter hoogte van het AC gewricht bij schouderbewegingen
- geen pijn ter plaaste van de coraco claviculaire ligamenten
Graad 2
- uitgesproken pijn ter plaatse van het AC gewricht
- mogelijks lichte zwelling ter plaaste van het AC gewricht waar de sleutelbeen eindigt
- sleutelbeen kan bewegen bij druk
- pijn ter plaatse van de coraco claviculaire ligamenten
Graad 3
- kenmerkend voor graad 3 is dat de elleboog van de aangedane schouder wordt ondersteund door de andere hand, om een pijnlijke afhangende schouder te voorkomen
- pijn bij iedere schouderbeweging
- duidelijke zwelling ter plaaste van het AC gewricht
- het AC gewricht is instabiel en het einde van de sleutelbeen kan in het gewricht worden gedrukt (pianotoets fenomeen)
Graden AC luxatie
Diagnose
De ernst van deze aandoening is afhankelijk van de schade aan het gewrichtskapsel tussen schouderblad en sleutelbeen en de verstevigingsbanden (ligamenten). Daarvoor onderscheiden we drie graden:
Graad 1: gedeeltelijke beschadiging van het kapsel zonder verplaatsing van het AC gewricht. De coraco claviculaire ligamenten zijn intact. Dit is de meest frequente vorm van AC luxatie
Graad 2: complete scheur van het kapsel met lichte verplaatsing van het AC gewricht. De coraco claviculaire ligamenten zijn intact.
Graad 3: complete scheur van het kapsel en coraco claviculaire ligamenten, waardoor duidelijke luxatie van het AC gewricht en zwelling op de schoudertop bij lichamelijk onderzoek.
De diagnose van een AC luxatie kan eenvoudig wordt gesteld aan de hand van het lichamelijk onderzoek. Bij een graad 2 en 3 luxatie kan het geluxeerde uiteinde van het sleutelbeen terug op zij oorspronkelijke plaats gedrukt worden in het AC gewricht (pianotoetsfenomeen). Rontgenonderzoek is soms noodzakelijk om de diagnose te bevestigen en om breuken uit te sluiten.
Niet-operatieve behandelmogelijkheden
De behandeling van een AC luxatie is afhankelijk van de ernst van de luxatie (graad 1-3) Graad 1 en 2 worden in principe niet operatief behandeld. Met behulp van een draagdoek dient de schouder ongeveer 2 weken te rusten. Vervolgens kan gestart worden met fysiotherapie. De meeste patiënten zullen nog een tijdlang pijnklachten behouden.
Operatieve behandelmogelijkheden
Patiënten met een graad 3 komen soms in aanmerking voor een vroege operatieve behandeling. Dit is ook afhankelijk van de leeftijd en verwachtingen van de patiënt. De meeste orthopedisch chirurgen verkiezen vaak een niet operatieve behandeling maar indien onvoldoende genezing, zal een operatieve behandeling worden overwogen. De operatieve behandeling van graad 3 letsels zal worden overwogen bij sportieve actieve personen of personen die zware arbeid moeten verrichten met de schouder. Hierbij wordt het gewricht hersteld en wordt het sleutelbeen weer op zijn normale positie ten opzichte van het schouderblad (acromion) geplaatst. De meest gebruikte technieken maken gebruik van het herstel van de coraco claviculaire ligamenten met synthetische hechtmateriaal of het gebruik van plaat en schroeven.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen