Rugpijn
Herkent u dit?
- U kunt moeilijk bewegen
- Soms is bewegen helemaal niet meer mogelijk
- De pijn straal uit naar uw benen
Rugpijn; wat houdt het in?
Rugslijtage wordt door de medisch specialist een degeneratieve aandoening van de wervelkolom genoemd of lumbale spondylose. Het is een verzamelnaam voor allerlei problemen die door ouderdomsklachten aan de rug ontstaan. Er kan iets aan de hand zijn met een tussenwervelschijf (hernia), kleine gewrichtjes in uw rug kunnen slijten en banden en spieren kunnen verslechteren. Meestal wordt een duidelijke oorzaak van rugpijn niet gevonden.
Oorzaken rugpijn
De oorzaak van rugpijn is meestal niet te achterhalen. Veel mensen denken dat ze een hernia hebben. Maar vaker wordt de pijn veroorzaakt doordat spieren, banden en botten onder in de rug niet op de juiste manier samenwerken. Mensen met overgewicht, veel stress en lichamelijk werk hebben meer kans op pijn in de rug.
- Slijtage is een normaal verschijnsel dat bij iedereen in meer of mindere mate optreed. De gewrichtjes waarmee de wervels op elkaar scharnieren noemt men de facetgewrichtjes. Wanneer slijtage optreedt ter hoogte van deze gewrichtjes, kunnen de gewrichtjes ontsteken. Dit veroorzaakt pijn, met mogelijk uitstraling naar het SI-gewricht, de bil of het bovenbeen.
- Doordat de rug instabiel is worden de banden en gewrichtjes in de rug dikker. Hierdoor wordt het kanaal waardoor de zenuwen lopen smaller en de zenuwen steeds verder platgedrukt. Dit wordt spinaalstenose genoemd.
- Scoliose is een abnormale bocht in de wervelkolom. Het is een veel voorkomende afwijking bij jongeren, vooral bij meisjes. Om een aangepaste behandeling te kunnen instellen en erger te voorkomen is het belangrijk dat de afwijking zo vroeg mogelijk wordt vastgesteld.
- Wanneer de ringen in de discus scheuren gaan vertonen en de kern door de scheur van de buitenste ring naar buiten treedt, spreekt men van een hernia, dit kan zeer veel pijn veroorzaken. Ook kan het zijn dat een hernia geen klachten geeft. Dit hangt samen met een aantal factoren, zoals de locatie, grootte en of er een ontstekingsreactie ter hoogte van de zenuw aanwezig is. In de meeste gevallen geeft een hernia geen klachten! Zo heeft ongeveer één op de vijf mensen op één of meerdere niveaus een hernia maar slechts een klein deel heeft hier ook werkelijk hinder van.
Symptomen rugpijn
Rugpijn komt veel voor. Dit kan uit het niets optreden of juist beginnen met lichte klachten en steeds erger worden. Soms is bewegen helemaal niet meer mogelijk en soms kunnen alleen bepaalde bewegingen uitgevoerd worden. De pijn kan ook uitstralen naar de benen.
Diagnose rugpijn
De diagnose wordt gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek en door te luisteren naar uw verhaal.
Soms wordt een MRI gemaakt, daarop kan een eventuele hernia, slijtage, wervelinzakkingen, kanaalstenose, scoliose, botbreuken en verschoven wervels goed te zien. Maar het kan ook zijn dat de MRI geen duidelijke oorzaak laat zien. Al deze mogelijk oorzaken zijn het dan dus niet, een operatie is dan niet nodig.
Niet-operatieve behandelmogelijkheden
Fysiotherapie is voor mensen met slijtage, een hernia, spinaalstenose en scoliose vaak het beste advies. Door de buik en rugspieren met oefentherapie te versterken kunnen de klachten verminderen.
- Slijtage zorgt er namelijk voor dat de stabiliteit in de rug minder is, hierdoor moeten de spieren harder werken om de rug stabiel te houden. Omdat de spieren dit niet gewend zijn gaan ze verkrampen, dit veroorzaakt pijn. Door oefentherapie worden de spieren sterker en zullen de krampen verdwijnen.
- Door de buik en rugspieren met oefentherapie te versterken kunnen de klachten van een spinaalstenose verdwijnen. De rug wordt stabieler waardoor de versmalling van het zenuwkanaal niet verergert. De klachten verdwijnen dan vaak omdat de zenuw zelf een andere weg zoekt.
- Bij een lichte scoliose is meestal geen behandeling nodig. Bij een ernstigere scoliose is het belangrijk dat de patiënt zijn of haar lichaamshouding verbeterd en zijn rugspieren goed aanspant. Dit kan voorkomen dat de scoliose verergert.
- Wanneer een hernia alleen klachten in de rug geeft, zal normaal gesproken geen operatie uitgevoerd worden.
De meeste rugpijn gaat niet sneller over met pijnstillers. Daarom wordt pijnmedicatie bijna nooit voorgeschreven.
Operatieve behandelmogelijkheden
Een operatie van de rug heeft alleen zin als de klachten zeer ernstig zijn of er sprake is van andere bijkomende problemen. Denk aan een klapvoet of urine en darmproblemen.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen