Hernia
Herkent u dit?
- Hevige pijn in een van uw benen
- De pijn wordt erger bij hoesten en niezen
- U heeft moeite met plassen of ontlasting
Hernia; wat houdt het in?
Wetenschappelijk onderzoek van ViaSana en VU Amsterdam helpt patiënten om wel of niet te kiezen voor een operatie: “Veel mensen hebben een hernia zonder dat ze het weten. Ze hebben geen pijn. Bij de mensen die het wel hebben verdwijnen de klachten binnen een aantal weken vanzelf, met fysiotherapie of een pijnbehandeling. Een operatie wordt alleen overwogen als het verhaal van de patiënt, het lichamelijk onderzoek en de mri alle drie wijzen op beknelling van één specifieke zenuw die pijn of krachtsverlies geeft.”
Oorzaken hernia
Een hernia komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. Vaak is een hernia het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. Een hernia kan ook ontstaan door een zware of langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding zoals te lang verkeerd zitten.
Symptomen hernia
Het kan zijn dat een hernia geen pijnklachten geeft. Maar als de uitstulping op een zenuw drukt, kan dit hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar een been geven. Soms zelfs tot in uw voet.
De meeste mensen met een hernia hebben vaak beenpijn, vooral bij zitten. De pijn kan erger worden als zij hoesten, niezen of naar het toilet gaan. Ook kan de hernia een soort ontsteking van de zenuw veroorzaken.
Naast pijn kunt u een slapend of dof gevoel in uw been krijgen. Wanneer uw zenuw bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen. Tot slot kunt u moeite ervaren met plassen of met uw ontlasting.
Diagnose lage rughernia
Geen operatie nodig als er alleen sprake is van rugpijn
Alleen pijn in uw rug vormt geen goede indicatie voor een hernia operatie. Bij een hernia heeft u vrijwel altijd rugpijn maar vooral uitstralende pijn naar uw been. Een operatie laat deze uitstralende pijn vrijwel zeker verdwijnen. Maar de rugpijn blijft. Rugpijn als onderdeel van de uitstralende pijn vormt een uitzondering hierop. Als er alleen sprake is van rugpijn, worden er met een behandeling zonder operatie goede resultaten bereikt.
Geen operatie als de beenpijn korter dan 6 weken duurt, maar wacht ook niet langer dan 6 maanden
Een onderzoek toont aan dat de beste resultaten bij een hernia operatie worden geboekt als de operatie plaatsvindt tussen 3 en 6 maanden na het ontstaan van de klachten. Vrijwel altijd gaat de pijn bij een hernia over binnen 6 tot 18 weken. Als er te lang gewacht wordt met opereren bij iemand die zenuwpijn ervaar, wordt met een operatie soms een minder goed resultaat bereikt. Patiënten met functieverlies dienen wel met spoed geopereerd te worden.
Geen MRI aanvragen tijdens natuurlijke herstelperiode of na een hernia operatie
90% van de patiënten met een hernia is na 6 tot 18 weken klachtenvrij. Pijn in uw been door een hernia is geen reden om en MRI te laten maken. Pas als de klachten niet verdwijnen of een operatie overwogen wordt, kan het zinvol zijn een MRI te laten maken. De MRI wordt gebruikt om te beoordelen of een operatie echt nodig is. Ook bij het aanvragen van een MRI na de operatie zijn wij terughoudend. Onderzoek toont aan dat er geen verschil is in bevindingen op een MRI tussen patiënten die na een hernia operatie klachten hebben en patiënten die geen klachten hebben.
Niet opereren als de dermatoom niet klopt met de beknelde zenuw
Beknelde zenuwwortels veroorzaken pijn in het verzorgingsgebied van die zenuw in een deel van de huid (dermatoom). Soms zit uitgestraalde pijn in een ander deel van de huid. Dan heeft een operatie geen toegevoegde waarde. Wel moet er gekeken worden naar de oorzaak van de pijn.
Alleen nieuwe operatietechnieken bij een hernia toepassen in klinische trials
Zolang de veiligheid en werkzaamheid van een nieuwe techniek niet vaststaat, kan de techniek niet zomaar worden toegepast. Deze mogen enkel worden gebruikt als onderdeel van een klinisch trial, waarbij de veiligheid van deze techniek wordt vergeleken met eerdere techniek en patiënten lang genoeg worden gevolgd.
Niet-operatieve behandelmogelijkheden
In de meeste gevallen wordt een hernia vanzelf kleiner en verdwijnen de klachten. Het is daarom raadzaam zes tot acht weken af te wachten. Bij progressieve uitval van de functie van een zenuw (krachtsverlies en/of incontinentie) moet er wel altijd behandeld worden.
Onder begeleiding van een fysiotherapeut zes tot tien weken spierversterkende oefentherapie doen voor de buik en rug.
De klachten kunnen tijdelijk onderdrukt worden met pijnmedicatie.
Op de plaats van de hernia wordt een ontstekingremmer (Prednisolon) geïnjecteerd. Om de juiste plaats te bepalen wordt dit onder röntgendoorlichting gedaan. De injectie zorgt er mogelijk voor dat u minder pijn heeft. Het resultaat van de injectie is voelbaar binnen twee weken. De injectie kan zonodig herhaald worden.
Operatieve behandelingsmogelijkheden
Een operatie wordt alleen overwogen als het verhaal van de patiënt, het lichamelijk onderzoek en de mri alle drie wijzen op beknelling van één specifieke zenuw die pijn of krachtverlies geeft. Meer informatie over de operatie? Bekijk de pagina 'Hernia operatie'.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen