terug
Hoe kunnen we u helpen?

Pijn buitenkant knie; wat houdt het in?

De buitenband van de knie staat beter bekend als de laterale knieband. De buitenband dient als één van de vier stabiliserende banden en bevindt zich aan de buitenzijde van de knie. Aan de buitenzijde verbind de buitenband het bovenbeen met het kuitbeen. Door de ligging van de buitenband, kan de knie niet naar buiten knikken. Dit voorkomt dat er O-benen ontstaan. Ook helpt de buitenband de voorste en achterste kruisband met het stabiliseren van draaibewegingen van het scheenbeen ten opzichte van het bovenbeen. De buitenband van de knie is onderdeel van een complex aan stabiliserende structuren aan de buitenzijde van het kniegewricht: de buitenband van de knie, de popliteus pees en het popliteofibulaire ligament.

Een letsel aan de buitenkant van de knie komt minder voor dan aan de binnenzijde van de knie. Het wordt gezien als een ernstig letsel. Dit letsel gaat gepaard met begeleidende letsels van andere banden zoals de meniscus. Vaak als het letsel gepaard gaat met andere schade wordt de diagnose gemist of wordt de ernst niet op waarde geschat. Onderzoek door onze gespecialiseerde orthopedisch chirurg, biedt de uitkomst.

Oorzaken pijn buitenkant knie

Een scheurtje in de buitenste knieband is vaak het gevolg van een ongeval of sportletsel. Dit treedt op als er een te grote kracht tegen de binnenkant van de knie werkt. Ook als de knie een geforceerde draaibeweging maakt, waarbij ook krachten naar buiten optreden (O-been), kan letsel aan de buitenband van de knie optreden. Met name bij sporten met veel kap-, draai- en sprongbewegingen en contactsporten is er een vergrote kans op buitenband letsel. Een opgerekte buitenband herstelt niet vanzelf. Daarbij gaat het letsel vaak gepaard met andere bandletsels. Het is belangrijk dat dit letsel snel wordt herkend. Een letsel dat in een vroeg stadium wordt herkend, is beter te behandelen.

Symptomen pijn buitenkant knie

Een oprekking of scheurtje in de buitenband van de knie kan in elke levensfase optreden of ontstaan. De symptomen die patiënten ervaren bij binnenband letsel is allereerst pijn aan de buitenzijde van de knie. Bij een compleet afgescheurde buitenband van de knie is de pijn bij het ontstaan heftig. Na een tijdje is deze pijn afwezig.

Diagnose

De manier waarop en de locatie waar de klachten ontstaan, geven een eerste beeld van het letsel. Tijdens een lichamelijk onderzoek wordt de band op rek gebracht met als doel eventueel letsel te bevestigen. Bij de zo gehete ‘rektest’ wordt de mate van speling bepaald. De mate van speling tijdens deze test wordt uitgedrukt in verschillende graderingen:

  • Graad A: 0 tot 2 mm speling.
  • Graad B: 3 tot 5 mm speling.
  • Graad C: 6 tot 10 mm speling.
  • Graad D: Meer dan 10 mm speling.

Bij een volledig afgescheurde buitenband is vaak niet alleen de buitenband beschadigd. In veel gevallen gaat dit letsel gepaard met kruisband- en/of meniscusletsel. Als er naar verwachting andere structuren beschadigd zijn, wordt een MRI-scan uitgevoerd.

Na een acute knieblessure, dient binnen de een week de knie onderzocht te worden door een fysiotherapeut, huisarts of orthopedisch chirurg.

Behandelmogelijkheden

Vaak geneest letsel aan de buitenste knieband minder goed dan de binnenste knieband. De behandeling van de buitenste knieband is afhankelijk van de graderingen benoemt bij de diagnose.

Graad A

Deze gradatie heeft in de meeste gevallen geen behandeling nodig en herstelt uit zichzelf.

Graad B en C

Deze graderingen kunnen het beste behandeld worden door gedurende drie weken een gipskoker om de knie te dragen. Dat zorgt voor het herstel van de buitenband. Deze gipskoker dient uiterlijk twee weken na het ontstaan van het letsel aangebracht te worden. Als de gipskoker na deze periode pas wordt aangebracht is de kans dat de buitenband van de knie hersteld fors kleiner. De revalidatie na een gipskoker duurt gemiddeld zes tot 12 weken.

Graad D

Bij deze gradatie geeft een operatieve behandeling het beste resultaat. Deze operatie zorgt voor het herstel van de buitenste knieband. Bij deze graad zijn ook vaak andere ‘structuren’ in de knie beschadigd. Toch heeft herstel van de buitenste knieband een hogere prioriteit dan het andere letsel.

Chronisch buitenbandletsel

De beste behandeling voor chronisch buitenbandletsel is training van de knie en het dragen van een brace. Bij het ontstaan van buitenbandletsel door een veranderde stand van de knie, heeft de brace minder effect. In die situatie is een operatie de mogelijke uitkomst. Hierbij wordt een standscorrectie van het been uitgevoerd. Dit is een zware operatie met een lang revalidatietraject. Daarom wordt vaak gekeken of het vermijden van belastende activiteiten mogelijk is. Hierbij valt te denken aan een andere sport of andere werkzaamheden.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: