terug
Hoe kunnen we u helpen?

Gescheurde meniscus; wat houdt het in?

Een meniscusscheur of beschadiging van de meniscus wordt door een orthopedisch chirurg ook wel letsel van de mediale meniscus of letsel van de laterale meniscus genoemd. Elke knie heeft zowel aan de binnenkant (mediaal), als aan de buitenkant (lateraal) van de knie een meniscus. Zo’n meniscus heeft de vorm van een halve maan en ligt tussen het kraakbeen van het onderbeen en het kraakbeen van het bovenbeen. De meniscus is gevoelloos, beschermt het kraakbeen en zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling in de knie.

Podcast: 'Het meniscus letsel'
Orthopedisch chirurg Tony van Tienen bespreekt alles rond om het meniscus letsel. Van vorm tot 'reparatie'. De podcast is een aanwinst voor elk persoon die kampt met dit soort klachten.

Oorzaken en risicofactoren op een gescheurde meniscus

  • Een kapotte meniscus treedt vaak op bij een draai of val op de knie. Denk aan een sportblessure. Soms gaat dit gepaard met schade aan verschillende kniebanden zoals de voorste en achterste kruisband.
  • Een meniscus kan ook beschadigen door een onschuldige beweging. Denk aan het opstaan vanuit een geknielde positie.
  • Soms ontstaat een gescheurde meniscus door ouderdom, vaak hebben deze mensen ook artrose in de knie

Symptomen van een gescheurde meniscus

De pijn bij een meniscusscheur zit bijna altijd aan de zijkant van de knie. Vaak wordt uw knie steeds dikker omdat er vocht in de knie komt. Het kan gebeuren dat er een stukje van de meniscus klem komt te zitten in de knie. U kunt uw knie dan niet meer helemaal strekken of buigen. Dat wordt ook wel het op slot schieten van de knie genoemd.

Diagnose

Aan de hand van lichamelijk onderzoek wordt de ernst van de meniscusbeschadiging bepaald.  

Als lichamelijk onderzoek niet genoeg is om de diagnose te stellen, kan een MRI scan gemaakt worden.

Niet-operatieve behandelmogelijkheden

Vaak levert een conservatief behandeltraject al het juiste effect en is een operatie niet nodig. De onderstaande behandelmogelijkheden kunnen uitkomst bieden:

Fysiotherapie 

Als er geen slotklachten zijn, is fysiotherapie meestal het beste advies. Dat komt omdat de pijn in de knie dan niet wordt veroorzaakt door de scheur. Een scheur kan er namelijk voor zorgen dat er een ontsteking in de knie ontstaat, die ontsteking geeft dan pijn. Beweging geeft een betere doorbloeding en dat zorgt ervoor dat de ontsteking hersteld en de pijn verdwijnt. Met spierversterkende oefentherapie worden de structuren rond de knie verbeterd waardoor de knie stabieler en mobieler wordt. Structureel masseren heeft weinig nut, het is vooral belangrijk spierversterkende oefeningen te doen.

Pijnstilling

Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol vermindert vaak al de pijn. Als uw klachten aanhouden, kan de medisch specialist ontstekingsremmers voorschrijven. In een uiterst geval kunnen gerichte injecties met verdoving en een corticosteroïd het gewenste effect leveren.

Oefeningen

Kliniek ViaSana beschikt over een oefenprogramma op maat. Deze is te verkrijgen via onze zelftest. Op basis van twaalf eenvoudig te beantwoorden vagen, wordt een indicatie gegeven in welke mate u klachten ervaart. Na het invullen van deze zelftest bieden wij u een gratis oefenprogramma aan dat past bij de mate van uw klachten. U ontvangt direct oefeningen in uw mailbox. Test uw klachten met de zelftest

Operatieve behandelmogelijkheden

Als de conservatieve behandelmogelijkheden niet het gewenste effect leveren, kan een operatie noodzakelijk zijn. Een meniscus operatie is ook noodzakelijk als er sprake is van forse klachten die langer duren dan twee tot drie maanden. Dit geldt ook als er sprake is van slotklachten of als er voorste kruisbandletsel bij ontstaan is.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: