terug
Hoe kunnen we u helpen?

Aanhechtingspijn

Herkent u dit?

  • Pijnlijk en stijf gevoel rondom pees
  • Zwelling of warm gevoel op de plaats van de ontsteking
  • Pijn bij het bewegen van mijn knie
Aanhechtingspijn

Aanhechtingspijn; wat houdt het in?

Pezen vormen het verlengstuk en de verbinding tussen spieren en botten. Het zijn stevige en elastische koorden waardoor de gewrichten kunnen bewegen. Dit ‘aanhechtingspunt’ staat ook wel bekend als de enthesis. Op deze plek kan aanhechtingspijn ontstaan. Dat is een ontstekingsreactie van het peesweefsel op de plek waar de pees of pezen aan het bot vastzitten. In de meeste gevallen is de ontstekingsreactie tijdelijk.

Oorzaken en risicofactoren op aanhechtingspijn

Allereerst kan de ontstekingsreactie ontstaan door overbelasting op de pees. Voorbeelden hiervan zijn te zwaar tillen, intensief herhalen van specifieke bewegingen of langdurige krachtinspanningen tijdens het sporten. Daarnaast kan ouder worden een oorzaak zijn van de ontstekingsreactie. Tot slot kan enthesitis ontstaan als gevolg van een reumatische aandoening.

Symptomen bij aanhechtingspijn

De ontstekingsreactie veroorzaakt een pijnlijk en stijf gevoel rondom op de pees aan het bot. Daarnaast kan er een zwelling optreden of een warm gevoel ontstaan op de plaats van de ontsteking. Deze pijn kan uitstralen naar andere gewrichten. Het kan lastig zijn uw knie te bewegen. Ook kan uw peesschede ontstoken zijn. U kunt daarbij een krakend geluid horen bij het bewegen van de pezen in de peesschede.

Diagnose

Allereerst brengt de medisch specialist het ontstaan en de ernst van uw klachten in kaart. Zo wordt vastgesteld of overbelasting bij uw klachten een rol speelt. Vervolgens volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Een röntgenfoto, MRI- of CT-scan behoren ook tot de mogelijkheden.

Niet-operatieve behandelmogelijkheden

Vaak levert een conservatief behandeltraject al het juiste effect en is een operatie niet nodig. De onderstaande behandelmogelijkheden kunnen uitkomst bieden:

Fysiotherapie

Als er geen slotklachten zijn, is fysiotherapie meestal het beste advies. Dat komt omdat de pijn in de knie dan niet wordt veroorzaakt door de scheur. Een scheur kan er namelijk voor zorgen dat er een ontsteking in de knie ontstaat, die ontsteking geeft dan pijn. Beweging geeft een betere doorbloeding en dat zorgt ervoor dat de ontsteking hersteld en de pijn verdwijnt. Met spierversterkende oefentherapie worden de structuren rond de knie verbeterd waardoor de knie stabieler en mobieler wordt. Structureel masseren heeft weinig nut, het is vooral belangrijk spierversterkende oefeningen te doen.

Pijnstilling

Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol vermindert vaak al de pijn. Als uw klachten aanhouden, kan de medisch specialist ontstekingsremmers voorschrijven. In een uiterst geval kunnen gerichte injecties met verdoving en een corticosteroïd het gewenste effect leveren.

Oefeningen

Kliniek ViaSana beschikt over een oefenprogramma op maat. Deze is te verkrijgen via onze zelftest. Op basis van twaalf eenvoudig te beantwoorden vagen, wordt een indicatie gegeven in welke mate u klachten ervaart. Na het invullen van deze zelftest bieden wij u een gratis oefenprogramma aan dat past bij de mate van uw klachten. U ontvangt direct oefeningen in uw mailbox. Test uw klachten met de zelftest

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: