Vastzetten van het voetwortelbeentje
Herkent u dit?
- Pijn en lopen is moeilijk
- Ik heb artrose aan een van de voetwortelbeentjes met het sprongbeen
Talonaviculaire arthrodese
Het vastzetten van het voetwortelbeentje wordt ook wel een talonaviculaire arthrodese genoemd.
Voorbereiding op de operatie
Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.
De operatie
De ingreep duurt gemiddeld een uur.
Via een snede wordt de voet bovenop geopend. Het kraakbeen wordt verwijderd van de beide gewrichtsoppervlakten en daarop wordt een schroef of kram geplaatst. Door deze ingreep ontstaat er stevigheid in het gewricht.
Na de operatie verblijft u één nacht in ViaSana.
Revalidatie
Mogelijke gevolgen
- De schroeven en of krammen hoeven in principe niet verwijderd te worden. Wanneer u er toch last van krijgt kunnen deze operatief verwijderd worden. Bij voorkeur zit er tussen het verwijderen van de schroeven en of krammen en de operatie minimaal een half jaar.
- Een trombosebeen en een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. Deze moet u gedurende de gips/walkerperiode gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige.
Complicaties
Na de operatie zijn er complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.
Leefregels en adviezen
- Het is belangrijk de voet goed hoog te leggen na de operatie. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn. Door het hoogleggen komt er minder zwelling en druk in het geopereerde gebied, waardoor ook de pijn wordt verminderd.
- Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u een paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen.
- Na de operatie krijgt u voor de eerste 14 dagen een U-gipsspalk ter immobilisatie van de enkel. U moet in deze periode het been hoog leggen. De gipsspalk wordt na 14 dagen vervangen door een vast gips, dit blijft vier weken zitten. U loopt dan met twee krukken. Hierna komt u op controle bij de arts en hij beslist aan de hand van een foto of u nogmaals voor vier weken een loopgips krijgt of een Walker. De wondverzorging vindt plaats bij iedere gipswissel. U mag douchen met een gipshoes om uw gips, deze kunt u krijgen bij een thuiszorgwinkel. U mag pas in bad als u definitief geen gips of Walker meer draagt. Wordt het gips toch nat, dan dient u contact op te nemen met Kliniek ViaSana voor het vernieuwen van het gips.
- Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze hechtdraden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.
- De eerste 6 weken moet u aantippend belast lopen met 2 krukken. Om pijn en zwelling te voorkomen moet u de eerste veertien dagen rust nemen en het been hoogleggen.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen