Haglundse exostose
Herkent u dit?
- Ik heb een operatie gehad waarbij osteosynthese materiaal gebruikt is
Voorbereiding op de haglundse exostose
Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.
De haglundse exostose
De behandeling duurt gemiddeld een uur.
Via een snede net naast de achillespees wordt het botuitsteeksel verwijderd. In sommige gevallen moet de achillespees losgemaakt worden dan krijgt u na de operatie een gipsspalk. In dat geval blijft u ook een nachtje over in de kliniek. Heeft u alleen een drukverband, dan mag u dezelfde dag naar huis.
Na de operatie verblijft u een halve dag in ViaSana. U mag naar huis zodra u weer gevoel hebt in uw benen (na de ruggenprik). Voor ontslag komt de operateur bij u langs om uitleg te geven over de operatie. Het kan zijn dat u andere nazorg nodig heeft dan van te voren besproken. De nabehandeling staat beschreven in het operatieverslag.
Revalidatie
Mogelijke gevolgen
- Het is belangrijk dat u ‘s nachts uw voet goed hoog legt, om stuwing te voorkomen. Het kan zijn dat u ’s nachts vaker naar het toilet moet.
- Als uw achillespees tijdens de operatie is losgemaakt, is de gipsperiode 6 weken. Dan krijgt u na 2 weken gips of walker. In andere gevallen is deze periode 2 weken. Soms wordt nog een hakverhoging aanbevolen in de vorm van een verhoogd zooltje. In dat geval hoort u dat van uw behandelend specialist. Zorg dat de achterspalk niet nat wordt. Wordt het toch nat, neemt contact op met ViaSana.
- Als de zwelling van de geopereerde voet/enkel toeneemt, kan dit een kloppend/ pijnlijk gevoel krijgen. Het regelmatig hoog leggen van het been (voet op harthoogte) zal de druk verminderen, waardoor de pijn afneemt.
Complicaties
Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.
Leefregels en adviezen
Door het dragen van een achterspalk bent u beperkt in uw mobiliteit. Gedurende uw gipsperiode maakt u gebruik van krukken, de eerste 2 weken mag u niet belasten.
- Houd het been regelmatig omhoog (voet op harthoogte)
- Bij pijn en zwelling dient u uw activiteiten aan te passen.
- Zolang u de achterspalk of gips draagt kunt u niet deelnemen aan het verkeer (fiets en auto).
- Na de gipsbehandeling is fietsen goed voor het herstel
- Uw voet/enkel kan na de periode met het gips nog langere tijd gezwollen blijven en stijf aanvoelen. Dit verdwijnt na 6 maanden.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen