Calcaneus Osteotomie
Herkent u dit?
- De achterkant van mijn voet staat niet recht, heeft niet de juiste vorm of geeft de belastende krachten niet in de goede richting door
Voorbereiding op de calcaneus osteotomie
Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.
De calcaneus osteotomie
De operatie duurt gemiddeld een uur.
Bij een Calcaneus Osteotomie wordt het hielbeen doorgezaagd om een afwijkende stand in de achtervoet te verhelpen. De twee botstukken van het hielbeen worden in de juiste positie aan elkaar gezet, zodat de achtervoet weer recht komt te staan en/of de achtervoet weer de juiste vorm krijgt of een betere richting van de belastende krachten doorgeeft.
Na de operatie verblijft u afhankelijk van het tijdstip van opereren een halve dag, mogelijk een nacht in ViaSana. U mag naar huis zodra u weer gevoel hebt in uw benen (na de ruggenprik). Voor ontslag komt de operateur bij u langs om uitleg te geven over de operatie. Het kan zijn dat u andere nazorg nodig heeft dan van te voren besproken. De nabehandeling staat beschreven in het operatieverslag.
Revalidatie
Mogelijke gevolgen
- Het is belangrijk dat u ‘s nachts uw voet goed hoog legt, om stuwing te voorkomen. Het kan zijn dat u ’s nachts vaker naar het toilet moet.
- Als de zwelling van de geopereerde voet toeneemt, moet u de voet gedurende de dag zo vaak mogelijk hooghouden. Door de operatie wordt er meer vocht aangemaakt. Dit vocht zakt naar het laagste punt en hoopt zich op in uw geopereerde voet. Deze vochtophoping kan pijn veroorzaken.
Complicaties
Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.
Leefregels en adviezen
- Na afloop van de operatie wordt er een gipsspalk aangelegd die het hielbeen beschermt. U mag de eerste 2 weken niet belasten op het gips en moet dus met 2 krukken lopen. Na twee weken wordt deze gipsspalk verwijderd door de orthopedieconsulente. Vervolgens vindt er wondcontrole plaats en worden de hechtingen verwijderd. Gedurende de gipsperiode (totaal 6 weken) wordt trombose profylaxe in de vorm van fraxiparine gegeven: dit zijn injecties om het ontstaan van trombose te voorkomen. U dient deze prikjes zelf toe.
- Na het verwijderen van de spalk wordt het onderbeen ingegipst. Dit gips mag u niet belasten, echter aantippen mag wel met behulp van krukken. Na het aanleggen van het gips is het belangrijk dat u het been geregeld omhoog legt. Dit om te voorkomen dat er stuwing ontstaat in de tenen, wat pijnklachten kan veroorzaken. 6 weken na de operatie mag dit gips eraf en wordt een foto gemaakt. Daarna krijgt u loopgips of een walker voor 6 weken.
- Bij pijn en zwelling dient u uw activiteiten aan te passen.
- Als u het gevoel heeft dat het gips te strak zit, neemt u contact op met ViaSana.
- Uw voet kan na de gipsperiode nog langere tijd gezwollen blijven en stijf aanvoelen. Dit verdwijnt na 6 tot 9 maanden.
- De eerste 6 weken moet u aantippend lopen met twee krukken. Om pijn en zwelling te voorkomen moet u de eerste veertien dagen rust nemen en het been goed hoogleggen. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn.
- U mag weer fietsen en autorijden als u geen gips/walker meer draagt
- De sport- en werkactiviteiten worden met u besproken tijdens de controle.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen