terug
Hoe kunnen we u helpen?

Hernia operatie

Herkent u dit?

  • U heeft last van rugklachten en pijn dat met een conservatief behandeltraject niet overgaat

Legenda
1. Hernia
2. Tussenwervelschijf
3. Kern (nucleus pulposi
4. Zenuw
5. Banden (ligamenten)
6. Wervellichaam
7. Discusringen
8. Facetgewricht

Hernia operatie

Een hernia operatie: wat houdt het in?

Wanneer de ringen van de discus scheuren gaan vertonen en de kern door de scheur van de buitenste ring naar buiten komt spreekt men van een hernia. Een deel van de zachte kern drukt dan op de zenuw. Het kan ook zijn dat alleen de binnenste ringen scheuren. De kern komt dan wel voor een deel naar buiten maar niet helemaal. Er komt een bobbel aan de buitenkant van de discus, een uitstulping. Dit heet protrusie. Hierdoor kan ook druk op een zenuw ontstaan.

Een hernia hoeft geen klachten te geven. Dit hangt samen met een aantal factoren, zoals de locatie, grootte en of er een ontstekingsreactie ter hoogte van de zenuw aanwezig is. Zo heeft ongeveer één op de vijf mensen op één of meerdere niveaus een hernia, slechts een klein deel heeft hier ook werkelijk hinder van. Wanneer een hernia alleen klachten in de rug geeft, zal normaal gesproken geen operatie uitgevoerd worden. Andere behandelvormen, zoals injecties, fysio- en manuele therapie hebben dan de voorkeur. Een hernia operatie wordt alleen uitgevoerd als de niet- operatieve behandelvormen niet het gewenste effect leveren.

Onderzoek biedt inzicht in de resultaten

Wetenschappelijk onderzoek van ViaSana en VU Amsterdam toont aan dat 79% van de herniapatiënten twee jaar na operatie nog steeds van de pijn af is. Het onderzoek werd gehouden onder 497 patiënten die in ViaSana geopereerd zijn. Volgens neurochirurg Servan Rooker zijn de resultaten op zich niks nieuws: “Wel nieuw is dat we de overige 20% in 3 groepen hebben verdeelt. Zo had 8% een redelijke pijnvermindering, maar bleef lichte pijn aanwezig. 5% had weinig pijnvermindering en de laatste 8% had de eerste 3 maanden een sterke pijnvermindering, maar kreeg een terugval. Na 12 maanden hadden zij weer bijna net zoveel pijn als voor de operatie.”

Voorbereiding op de hernia operatie

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De hernia operatie

Hoe lang duurt de hernia operatie?

De operatie duurt gemiddeld een uur en wordt onder narcose uitgevoerd.

Wat wordt er gedaan bij een hernia operatie?

Wanneer na de conservatieve behandeling en/of injectietherapie de klachten in het been aanhouden of verergeren, is een operatie mogelijk. Er bestaan verschillende soorten operaties om een rughernia te verhelpen. Binnen ViaSana opereren we al jaren volgens de gouden standaard: de microscopische techniek. Met een microscoop wordt het operatie gebied in beeld gebracht. Via dezelfde opening worden de hulpinstrumenten ingebracht en kan de hernia verwijderd worden. Het belangrijkste doel bij deze operatie is om de druk van de zenuw op te heffen door deze volledig vrij te leggen. Dit betekent dat rondom de zenuw, behalve materiaal van de tussenwervelschijf, soms ook bot verwijderd moet worden.

Is het een dagbehandeling?

Een hernia operatie kan vaak niet in een dagbehandeling worden uitgevoerd. U verblijft een nacht in ViaSana.

Revalidatie

Pijnmedicatie 

Pijn heeft bijna iedereen na de operatie, het is belangrijk dat de pijn draaglijk is. Neem daarom de voorgeschreven medicatie in. Door het medicatie-advies te volgen blijft de pijn controleerbaar, waardoor u beter kunt oefenen en sneller herstelt. Tijdens de operatie wordt een ontstekingsremmend middel achtergelaten in het operatiegebied. Na drie tot vijf dagen is dit middel uitgewerkt. De pijn kan dan licht toenemen. Dit is normaal, bij twijfel neemt u contact op met ViaSana.  

Drain bij laminectomie 

Bij een laminectomie wordt een drain geplaatst, die de volgende dag wordt verwijderd tijdens de opname. 

Complicaties 

In de folder “De operatie” staan meer complicaties die kunnen optreden. 

  • Een nabloeding komt zeer zelden voor. De wond wordt erg dik en pijnlijk in de eerste uren na de operatie, doordat de wond lang bloedt of bloederig vocht blijft lekken. Soms kan, als gevolg van een nabloeding, druk op de zenuwen ontstaan. Hierdoor kunt u pijn, tintelingen en een doof gevoel en/of verlies van kracht in de benen ervaren. Mocht u dit ervaren, neem dan contact op met ViaSana. 
  • Een zenuwbeschadiging kan komen doordat er al een zenuw beschadigd was. Er kan ook druk op de zenuw ontstaan door wondvocht of een bloeduitstorting. Volledig herstel kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Een doof gevoel kan onaangenaam zijn, maar het beïnvloedt het functioneren van het been niet. 
  • Tijdens de operatie bestaat er een kleine kans dat het hersenvlies beschadigd raakt waardoor hersenvocht (liquor) weg lekt. Als er sprake is van liquorlekkage zegt de chirurg dit tijdens de visite op de afdeling. Meestal herstelt dit spontaan binnen enkele dagen. Verschijnselen zijn snel opkomende hoofdpijnklachten zodra u gaat zitten of staan. De klachten verdwijnen weer als u gaat liggen. In een enkel geval is een operatie nodig om dit probleem te herstellen. Mocht u dit ervaren, neem dan contact op met ViaSana.  
  • Het ongemerkt laten lopen van de plas of ontlasting zonder dat u daar invloed op had, is een reden om met ViaSana contact op te nemen. 
  • Dit geldt ook voor toenemend krachtsverlies in 1 of beide benen. 

Korset 

Heeft u een laminectomie ondergaan dan kan het zijn dat u een korset heeft meegekregen. Deze helpt u om rustig te bewegen. Daarnaast kan het dragen van een korset een pijnstillende werking hebben. 

Wondverzorging 

Als u naar huis gaat, heeft u kliniplast op de wond. Deze dient u dagelijks te vervangen tot aan uw controle in ViaSana. De steristrips moet u laten zitten. Als deze eerder loslaten, dan is dit geen probleem. 

Autorijden  

  • Na de operatie mag u, onder begeleiding, met de auto naar huis. Bij een lange autorit adviseren we om elke 30 minuten een pauze in te lassen en een stukje te lopen. 
  • Wanneer de kracht in uw benen weer normaal is, mag u zelf weer autorijden. Houd uw reisafstand beperkt, want zitten is belastend voor de rug.  

Eerste week na de ingreep  

  • De fysiotherapeut neemt met u de oefeningen door die u in ViaSana ontvangen heeft en adviseert wat u wel en niet mag. 
  • Wandelen is een goede oefening. Wandel liever vaak en wat korter, dan 1x lang. Luister altijd naar het lichaam; neemt de pijn in het been of de rug toe, blijf dan wel bewegen, maar wissel meer af.  
  • Lang zitten en staan moet u beperken; ook hier is het belangrijk naar uw lichaam te luisteren. 

Vanaf 4 weken tot 3 maanden 

  • Geleidelijk pakt u uw dagelijkse activiteiten op. 
  • Uw loopafstand mag u steeds verder opbouwen. 
  • Onder begeleiding van uw fysiotherapeut gaat u uw conditie verbeteren en spieren versterken. 
  • Begin met fietsen op de hometrainer. Opbouwen naar 15 minuten. Als u dit zonder klachten kunt, mag u ook buiten fietsen. 
  • Bewegen in het water mag als de wond helemaal dicht is. Als u geen pijn heeft, mag u vanaf 6 weken zwemmen (schoolslag).   

Van 3 tot 6 maanden  

  • Fietsen uitbreiden. Mountainbiken mag in deze periode, als de fietsbelasting goed wordt verdragen.  
  • Jogging is toegestaan. Dit rustig opbouwen en geschikt schoeisel hiervoor dragen. Vraag eventueel advies aan uw fysiotherapeut. 
  • Starten met zwaardere werkzaamheden en contactsporten mag na overleg met de behandelende arts en/of fysiotherapeut. 

 

Vanaf 6 maanden  

Alle activiteiten en sporten mogen op geleide van klachten weer gedaan worden.  

Zitten en stil staan 

Zitten en stil staan is slecht voor de rug, wissel dit daarom af met bewegen. Volg onderstaande adviezen voor het opbouwen van de zitbelasting.  

Indien het goed gaat, mag u hiervan afwijken, maar blijf veel van houding wisselen.   

  • Week 0-2: 3 maal daags 15 minuten en elk uur 5 minuten zitten. Koppel dit aan dagelijkse activiteiten zoals eten. 
  • Week 2-4: opbouw naar 3 maal daags 40 minuten en elk uur 15 minuten aaneengesloten zitten. 
  • Week 4-8: opbouw naar een alledaags patroon met een maximumduur van 30 minuten aaneengesloten. Probeer dagelijks te wandelen. 

Verwachtingen herstel

Check je persoonlijke prognose

Stel je kiest voor een operatieve behandeling. Algemene uitleg over verwachtingen en introductie over wat de persoonlijke prognose check is.

De persoonlijke prognose check geeft je direct inzicht in:
  • Wanneer kan ik weer lopen, werken, sporten, etc.
  • Pijnbeleving
  • Hoe andere het herstel hebben ervaren
Snel en makklijk in te vullen!

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: