Revisie knieprothese
Herkent u dit?
- Pijn aan de knieschijf
- Infectie
- Instabiliteit
- Verkeerde plaatsing of loslaten van de prothese
Revisie knieprothese: wat houdt het in?
De revisie knieprothese is de vervanging van een eerder geplaatste knieprothese door een nieuwe.
Voorbereiding op de revisie knieprothese
Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.
De revisie knieprothese
Bij een operatieve behandeling moet meestal de gehele prothese worden verwijderd en worden vervangen door een andere prothese. Het is soms mogelijk slechts een deel van de knieprothese te verwijderen en te vervangen. Daarnaast is het ook mogelijk om een prothese deel bij te plaatsen, bijvoorbeeld het vervangen van de glijlaag van de knieschijf voor kunststof materiaal. De revalidatie na het vervangen van een knieprothese verloopt op dezelfde wijze als na de plaatsing van de eerste knieprothese. Toch is het resultaat van de operatie vaak net iets minder goed dan bij een eerste (goed functionerende) knieprothese, de revalidatieduur is langer, intensiever en pijnlijker.
Revalidatie
Mogelijke gevolgen
- Bij meer dan 70% van de patiënten zijn pijnklachten en dagelijks functioneren een jaar na operatie verbeterd. Bij meer dan 50% zijn de klachten zelfs (erg) veel verbeterd. Patiënten hebben na de operatie beduidend minder moeite met het uitvoeren van activiteiten.
- Na de operatie zal het kniegebied tijdelijk gezwollen zijn. Meestal verdwijnt de zwelling binnen 8 tot 12 weken. De knie kan voor langere tijd warm aanvoelen. Dit is het gevolg van een verhoogde bloeddoorstroming van het omgevende weefsel tijdens de genezing.
- De stijfheid van de knie verdwijnt soms zeer langzaam, waardoor het herstel veel tijd kan vergen. Na lang zitten/liggen kunt u moeizaam op gang komen, we noemen dit startproblemen. Dit kan tot een jaar aanhouden. U mag uw knie blijven koelen.
- Pijn na een operatie is onvermijdelijk. Hoe sterk de pijn is, hangt onder meer af van de zwaarte van de operatie. Daarnaast ervaart iedere persoon pijn op een andere manier. Het doel is dat u gaat mobiliseren (bewegen) onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ondanks de pijn dient u toch te bewegen, door beweging neemt de pijn sneller af. Door beweging is de kans op andere problemen (infectie, trombosebeen, etc.) kleiner. Pijnbehandeling is dan ook een belangrijk onderdeel van onze zorg. Hieronder bespreken we verschillende vormen van pijnbehandeling.
- Als het niet mogelijk is tabletten in te nemen, kunnen zetpillen worden toegediend. Deze worden rectaal (via de anus) ingebracht en door het lichaam opgenomen. Het is van belang dat u alle paracetamol in blijft nemen zolang u pijn heeft. Zo bouwt u namelijk een goede bloedspiegel op.
- Soms is het nodig om pijnstillers via een injectie in de buik toe te dienen. Dit zijn meestal sterke pijnstillers die bij ernstige pijn worden toegediend.
Complicaties
Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hiermeer over.
Leefregels en adviezen
- Na het ontkoppelen van het infuus, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk drinkt.
- Zes uur na de operatie krijgt u uw eerste spuitje tegen trombose. U leert dan direct hoe de volgende spuitjes zelf gezet kunnen worden.
- De verpleegkundige zal de operatiewond en uw algemene toestand controleren. Ook helpt zij u bij het zelfstandig douchen en aankleden.
- Wanneer u weer kunt eten en drinken, kunt u pijnstillers als tabletten innemen. Deze vorm van pijnbehandeling is effectief, als u de pijnstillers regelmatig (volgens voorschrift) inneemt.
Verwachtingen herstel
Check je persoonlijke prognose
Stel je kiest voor een operatieve behandeling. Algemene uitleg over verwachtingen en introductie over wat de persoonlijke prognose check is.
- Wanneer kan ik weer lopen, werken, sporten, etc.
- Pijnbeleving
- Hoe andere het herstel hebben ervaren
Patiëntervaringen
Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen