Meniscus operatie
Herkent u dit?
- Zwelling, pijn en beperkte functie knie
- Slotklachten in de knie
- Moeite met draaibewegingen
Een meniscus operatie; wat houdt het in?
De knie heeft twee menisci, die aan de binnen- en buitenkant van de knie tussen het bovenbeen en onderbeen liggen. De functie van de meniscus in de knie bestaat uit het vermogen van de knie schokken op te vangen, stabiliteit en smering aan het gewricht te geven. Voor een volledig functionerende knie, bijvoorbeeld bij sporten met draaibewegingen zijn de menisci zeer belangrijk. Een meniscus bestaat uit veerkrachtig (stug rubberachtig) weefsel. Doordat een meniscus voor het grootste deel niet doorbloed is, heeft een meniscus weinig genezingstendens. Een scheur in een meniscus zal daarom meestal niet genezen. Indien technisch mogelijk zal een meniscusscheur gehecht worden om deze voor de knie te behouden.
Als de menisci worden verwijderd neemt de druk op het kraakbeen van de gewrichtsoppervlakken toe met meer dan 200 tot 400%. Deze verhoogde druk resulteert, afhankelijk van het gebruik, in vroegtijdige slijtage. Bij jonge patiënten zullen we proberen de meniscus zoveel mogelijk te behouden. Beperkt een voetballer zich na een volledig verwijderde meniscus tot rustige sporten zonder extreme draaimomenten, dan kan de knie gedurende tientallen jaren in een goede conditie blijven. Bij een partiële meniscusverwijdering, waarbij qua volume meestal slechts tussen de 10 en 40% wordt weggehaald, treden meestal geen gevolgen op latere leeftijd op.
Voorbereiding op de meniscus operatie
Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.
De meniscusoperatie
De operatie duurt gemiddeld één uur.
Door middel van kleine openingen van 5 tot 6 mm wordt de operatie verricht. Met mini-kniptangetjes en een roterende kleine shaver wordt het defecte weefsel van de meniscus gehecht of verwijderd. Vaak wordt niet meer dan 20 % van het volume van de meniscus verwijderd, zodat u er in de toekomst geen nadelige gevolgen aan over houdt. Complete verwijdering is zelden nodig. Meestal is er nog genoeg weefsel van de meniscus stabiel genoeg om te functioneren. Volledige resectie van de meniscus leidt na jaren vaak tot slijtage van het deel van de knie dat was verwijderd.
Een meniscus operatie gebeurt altijd via een arthroscopie (kijkoperatie).
Bij het hechten of deels verwijderen van de meniscus kunt u op dezelfde dag naar huis. Bij het volledig verwijderen van de meniscus verblijft u één nacht in ViaSana.
Revalidatie
Mogelijke gevolgen
- Het is normaal dat u de eerste 4 tot 6 weken minder goed slaapt en dat u ’s nachts vaker naar de wc moet. Door de operatie is de bloedsomloop in uw been verstoord. Hierdoor zakt het vocht overdag in uw been. Wanneer u ligt, wordt het vocht heropgenomen in de bloedbaan en afgevoerd via de blaas. Zet het voeteneinde van het bed omhoog of leg een kussen onder het matras als u gaat slapen.
Complicaties
Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.
Leefregels en adviezen
- Na het hechten of deels verwijderen van de meniscus mag u minder op de knie steunen. Als uw knie niet dik, u geen pijn heeft en u een normaal looppatroon heeft, mag u lopen zonder krukken. Na het volledig verwijderen van uw meniscus, mag u de eerste zes weken niet op uw been steunen. Daarna mag u in overleg met uw fysiotherapeut besluiten of u het lopen met krukken af kunt bouwen.
- Wanneer u weer kunt werken verschilt per beroep. Belangrijk is dat uw knie sterk genoeg is om het werk te hervatten.
- Drie tot vijf dagen na de operatie kunt u de revalidatie starten bij uw fysiotherapeut. Belangrijk is dat u zich aan het opgestelde beleid van de operateur houdt.
- Na het hechten of deels verwijderen van de meniscus, kunnen de meeste mensen na 6 maanden weer intensieve sport beoefenen. Dit is afhankelijk van de sport en de voortgang van de revalidatie. Zowel bij het hechten als meniscustransplantatie, wordt deze beslissing in overleg met uw fysiotherapeut gemaakt.
Verwachtingen herstel
Check je persoonlijke prognose
Stel je kiest voor een operatieve behandeling. Algemene uitleg over verwachtingen en introductie over wat de persoonlijke prognose check is.
- Wanneer kan ik weer lopen, werken, sporten, etc.
- Pijnbeleving
- Hoe andere het herstel hebben ervaren
Patiëntervaringen
Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen