Kniebanden
Herkent u dit?
- Bij het scheuren hoorde en voelde ik een 'klap'
- In de eerste uren trad zwelling op
- Ik kan mijn knie niet goed belasten
- Een gevoel van instabiliteit en pijn in de knie
- Mijn dagelijks functioneren is lastiger
Operatie van de kniebanden: wat houdt het in?
De knie bestaat uit meerdere kniebanden. Afhankelijk van de schade, vindt een operatie van de knieband(en) plaats aan één of meerdere van de onderstaande kniebanden:
- Voorste kruisband
- Achterste kruisband
- Mediale band
- Laterale band
- Posterolaterale hoek
Het is een andere operatie, maar reconstructies van de bovenstaande kniebanden hebben qua voorbereiding, behandeling en revalidatie veelal dezelfde richtlijnen.
Voorbereiding op de operatie van de kniebanden
Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een folder mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.
De operatie van de kniebanden
De duur van de operatie is afhankelijk van het knieletsel en hetgeen dat hersteld moet worden. Gemiddeld duurt het tussen de één en de twee uur.
De grootte van de snede is afhankelijk van het knieletsel aan de kniebanden en daarmee hetgeen dat hersteld moet worden.
Bij een voorste kruisband operatie voert de orthopedisch chirurg een kijkoperatie uit. Daarbij wordt de gescheurde voorste kruisband vervangen door een hamstring- of knieschijfpees. Door een kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg direct ander letsel beoordelen en waar nodig stukjes kraakbeen of meniscus verwijderen. Bij een achterste kruisbandreconstructie wordt uw hamstringpees gebruikt om de kapotte achterste kruisband te vervangen. Via een kijkoperatie worden de resten van uw oude kruisband verwijderd. In het onder- en bovenbeen worden tunnels gemaakt die uitkomen op de plek waar de oude kruisband vastzat. Via deze tunnels wordt de nieuwe pees vastgezet.
Na de operatie verblijft u een halve dag in ViaSana. Bij een aantal operatie bestaat de mogelijkheid dat u een nachtje blijft. U mag naar huis zodra u goed kunt lopen met krukken en traplopen.
Revalidatie
Mogelijke gevolgen
- Voordat u naar huis mag, krijgt u meer te horen over de revalidatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u andere nazorg nodig heeft dan van tevoren besproken. Dit beleid staat ook op de verwijzing naar uw fysiotherapeut.
- Soms herstelt de knie langzaam. Dit komt doordat de knie na de operatie dikker en stijver wordt. Buigen en strekken wordt hiermee moeilijker.
- Bij een reconstructie van een van de kniebanden wordt de stabiliteit van de knie verbeterd. Soms blijft er na de operatie enige vorm van instabiliteit bestaan.
Complicaties
- Het is normaal dat u de eerste 4 tot 6 weken minder goed slaapt en ’s nachts vaker naar de wc moet. Door de behandeling is de bloedsomloop in uw been verstoord. Overdag zakt het vocht in uw been waardoor deze dik wordt. Wanneer u ligt, wordt het vocht heropgenomen in de bloedbaan en afgevoerd via de blaas. Zet daarom het voeteneinde van het bed omhoog of leg een kussen onder het matras als u gaat slapen.
- Sommige mensen krijgen 3 á 4 dagen na de operatie pijnklachten in het scheenbeen en/of de kuit. Dit komt door de zwelling en bloeduitstorting die naar operatie is ontstaan. Houd het been omhoog en blijf de meegekregen oefeningen doen. Bel bij twijfel naar ViaSana.
- Na het verwijderen van de hamstringpees kunt u pijn en/of een bloeduitstorting hebben aan de binnenzijde van uw bovenbeen. Blijf zoveel mogelijk bewegen en uw oefeningen doen.
Naast specifieke complicaties na een operatie van een van de kniebanden, zijn er complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.
Leefregels en adviezen
- Bij een achterste kruisband-, mediale band-, laterale band- of posterolaterale hoekreconstructie mag u een aantal weken niet of minder op uw knie steunen. Ook kan het zijn dat u tijdelijk een spalk of brace moet dragen.
- Bij een voorste kruisbandreconstructie mag u het been direct weer belasten. Soms lukt dit door pijn, stijfheid of zwelling niet. Wij adviseren om de eerste weken met twee krukken te lopen. Als uw knie niet dik of pijnlijk is en u een normaal looppatroon heeft, mag u lopen zonder krukken.
- Na een achterste kruisband-, mediale band, laterale band of posterolaterale hoekreconstructie mag de eerste weken niet of minder op uw knie steunen. Het is belangrijk om een normale voetafwikkeling te maken. In het overleg met uw fysiotherapeut wordt bepaald wanneer u het lopen met krukken mag afbouwen.
- Wanneer u weer kunt werken scheelt per beroep. Dit kunt u afstemmen met de fysiotherapeut.
- Drie tot vijf dagen na de operatie start uw revalidatie bij de fysiotherapeut.
- De meeste mensen kunnen na 9 tot 12 maanden weer intensieve sporten beoefenen. Dit hangt af van uw sport, de operatie en het verloop van de revalidatie. Met krachttesten, sprongtesten en vragenlijsten wordt gekeken of u klaar bent uw sport te hervatten.
- Om te controleren of uw revalidatie goed verloopt, wordt 6 en 9 maanden na de operatie een Biodex krachttest uitgevoerd. Ook worden er bij de controle 9 maanden sprongtesten gedaan. De uitslagen krijgt u mee om samen met uw fysiotherapeut verbeterpunten aan te pakken.
Verwachtingen herstel
Check je persoonlijke prognose
Stel je kiest voor een operatieve behandeling. Algemene uitleg over verwachtingen en introductie over wat de persoonlijke prognose check is.
- Wanneer kan ik weer lopen, werken, sporten, etc.
- Pijnbeleving
- Hoe andere het herstel hebben ervaren
Patiëntervaringen
Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen